במסע שעבר דרך מדינות מתנדנדות בארה"ב, מפנסילבניה ועד נבדה, נחשפה התמונה המורכבת של מאבקים חברתיים ופוליטיים, שהולכים ומתעצמים לקראת בחירות 2024. במרכז המסע, ניכרה בפנסילבניה המורכבות של קונפליקט אידיאולוגי ופוליטי, שבמרכזו עומדים מנהיגים ואזרחים המתחבטים על עתיד הדמוקרטיה והמדינה.
פנסילבניה: שמירה על טוהר הבחירות, שינוי אידיאולוגי והתלבטות יהודית
פנסילבניה, מדינה עם 19 אלקטורים, היא אחת המדינות הקריטיות ביותר בבחירות. תום קורבט, לשעבר מושל פנסילבניה, שיתף את דאגותיו לגבי המאבק בדיסאינפורמציה והסכנה הנשקפת מהשפעות זרות של רוסיה, סין ואיראן. קורבט שם דגש על החשיבות בדרישת זיהוי בהצבעה—צעד שנתקל בהתנגדות הדמוקרטים.
פרופ' רונה קאופמן, דמוקרטית ותיקה ואקדמאית מאוניברסיטת דוקיין, שיתפה בצעד הדרמטי בו תומכת לראשונה בטראמפ. ״האלימות האנטי-ישראלית והאנטישמית שהגיעה גם מהמפלגה הדמוקרטית הפכה אותי למתלבטת פוליטית,״ אמרה. כך, הקול היהודי בפנסילבניה עשוי להוות תפקיד מכריע במערכת הבחירות הקרובה.
פרופ' כריסטין קנת'אק מאוניברסיטת פיטסבורג מדברת על הקונפליקט בין דור ה-Z, שתומך במעבר לאנרגיות ירוקות, לבין תעשיות הפחם והפרקינג, שמספקות פרנסה לאלפי משפחות. קמלה האריס והנהגת הדמוקרטים מתמודדים עם הצורך לשמור על תמיכת הצעירים לצד תמיכה באזורים מבוססי תעשייה. ג'וש שפירו, מושל פנסילבניה, מהווה דמות כריזמטית שמצליחה למצוא איזון בין האינטרסים המגוונים במדינה.
מישיגן: הקהילה היהודית, יחסי ישראל-ארה"ב ותמיכה נוצרית
במישיגן התקיימו שיחות רבות סביב הקשר עם ישראל, לצד תחושות השייכות של הקהילה היהודית. האחים תומר ורותם אנדגקו שיקפו פערים באווירה כלפי ישראל בקמפוסים שונים: האחד עוין יותר ומאופיין בפעילות אנטי-ישראלית, ואילו השני, במכללה נוצרית קטנה, מחבק את ישראל.
הפסטור טי פרי, תומך נלהב בציונות ובמדינת ישראל, סיפר שהקהילה הנוצרית בהובלתו מאמצת את התמיכה בישראל ממניעים דתיים טהורים. לדבריו, התמיכה אינה תלויה באידיאולוגיה פוליטית, אלא נובעת מציווי דתי ברור. עם זאת, הוא ציין את האתגר הקשה מול השיח הדתי סביב טראמפ, שמטריד אותו מוסרית ויוצר דילמה בתוך הקהילה הנוצרית-ציונית במישיגן.
ד"ר דוד אלפונסו מגרנד ראפידס חלק את תחושת החוסן של קהילתו לנוכח האנטישמיות, שזכתה לתמיכה חזקה במיוחד בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר, ואמר כי בחירות 2024 עשויות להיות עבור הקהילה נקודת מפנה, עם אפשרות לתמוך בטראמפ לנוכח עליית השיח האנטי-יהודי.
ויסקונסין: קרע בין העיר לכפר והזדמנות עבור השמרנים
וויסקונסין מציגה קונפליקט תרבותי ופוליטי חריף בין הערים הפרוגרסיביות לאזורים הכפריים השמרניים. במדיסון, שבה אוכלוסייה מגוונת וסטודנטים רבים, פגשנו את עמית ואוסנת ישראלי, ישראלים המתגוררים באזור שתיארו תחושת ניכור בעקבות השבעה באוקטובר ואכזבה מהיעדר התמיכה מצד הקהילה המקומית הפרוגרסיבית. לצד זאת, הם מצאו תמיכה דווקא במעגלים השמרניים המקומיים.
היועץ הפוליטי הוותיק מהבירה של וויסקונסין, מדיסון, מיכאל בלומנטל, תיאר את הקרע העמוק שמבדיל בין האזורים האורבניים לכפריים, והביע את תחזיתו לגבי המאבק העז שיתפתח לקראת הבחירות הקרובות.
במילווקי, חבר המועצה העירונית, ג'ונתן ברסטוף, הציג את מאמציו לחבר בין האוכלוסיות המגוונות, וציין את המתח הפוליטי שנובע מהפערים התרבותיים בין מרכזי הערים לאזורים הכפריים, שהפכו למשמעותיים במיוחד במערכת הבחירות הנוכחית.
שיקגו: אתגרים פוליטיים והקהילה היהודית
במהלך עצירה בשיקגו, התקיימה פגישה עם הקונסול ינעם כהן, המפקח על מישיגן וויסקונסין. כהן דיבר על התפשטות התנועה הפרו-פלסטינית במישיגן ועל האתגרים של הקהילה היהודית במקביל לגלי הפרו-פלסטיניות במערכת הפוליטית המקומית. ״התפשטותם של מועמדים פרו-פלסטיניים לתפקידים ציבוריים מייצגת אתגר משמעותי עבורנו,״ ציין כהן, כשהוא מדגיש את הצורך בהשתלבות הקהילה היהודית במערכה הפוליטית באופן אינטנסיבי יותר.
אריזונה: דילמות חברתיות וקשרי קהילה
באריזונה התקיימו דינמיקות חברתיות ופוליטיות המשלבות בין גישות שמרניות לרעיונות פרוגרסיביים. ד"ר זדי ג'אסר התייחס לברית בין קבוצות פרוגרסיביות לבין מוסלמים קיצוניים, הנתמכים כלכלית ממדינות המפרץ. ג'אסר מציין כי ברית זו יוצרת עוינות כלפי יהודים בקמפוסים.
האב ג'ון בונאביטקולה מהכנסייה הקתולית, סיפר על השינוי בתמיכה הפוליטית בקהילה שלו, שבאופן מסורתי תמכה בדמוקרטים אך כיום נוטה לטראמפ, בעקבות תחושת ניתוק הולכת וגוברת מהמפלגה הדמוקרטית. גם הרב צייטלין מטוסון דיבר על האתגרים בהפצת המסרים היהודיים בתוך קהילה פרוגרסיבית המאופיינת בלחצים פוליטיים כנגד ישראל.
במובנים מסוימים, קהילות דתיות שמרניות, כמו קתולית ויהודית, מצאו מכנה משותף סביב התמיכה בטראמפ. הרב צייטלין מטוסון התמודד עם הלחצים מצד פעילים פרו-פלסטיניים, ומצא עצמו נאבק לשמור על הקשר לקהילה היהודית בעיר.
חברת בית המחוקקים, אלמה הרננדז, שיתפה בתמיכתה בקשרים עם ישראל ועמדה על הסוגיות המורכבות של מדיניות ההגירה באריזונה. היא תומכת במדיניות סביבתית ירוקה, אך מסבירה שאריזונה זקוקה לתמיכה רפובליקנית ולגישה יצירתית בנושא האקלים, והיא רואה בקשרים בין ישראל ואריזונה עוגן חשוב בעידן של עוינות גוברת.
לאס וגאס: תמיכה ציבורית, מלצרים ואנרגיה של תקווה
המסע נחתם בלאס וגאס עם עצרת טראמפ גדולה, שבה השתתפו למעלה מ-29,000 תומכים. טראמפ הדגיש את הקשר האסטרטגי עם ישראל בנאומו, ואת הצורך בתמיכה כלכלית ברורה לשיפור עתיד המדינה.
בנוסף, בפגישה עם צוות מסעדת "Battista’s Hole in the Wall", העובדים, בהם המלצר ריק דראגוריה, חלקו את השקפותיהם לגבי המדיניות הכלכלית. דראגוריה הביע תקווה כי מדיניות טראמפ תסייע בשיפור מצבם הכלכלי, בעוד שכריסטיאן סמפל הדגיש את חששו מהשפעות האינפלציה.
במלון 4 העונות, פגשנו את גיא נורה, יזם פארמה בעל קשרים עמוקים עם טראמפ, שיש הרואים בו כמועמד למלא תפקיד דיפלומטי עבור טראמפ, עם מיקוד ביצירת קשרים כלכליים באזורי המפרץ והרחבת שיתוף הפעולה הישראלי במזרח התיכון.
הראיון עם דיוויד ברוג, המתמודד על מושב באסיפת המדינה בלאס וגאס, מוביל קו הממוקד בחיזוק התמיכה הדו-מפלגתית בישראל, בתקופה בה הפוליטיקה האמריקאית עוברת שינויי עומק. ברוג מאמין כי הקשרים עם ישראל הם נדבך חשוב שיש לשמר בקרב כל חלקי האוכלוסייה, ורואה בהבנה עמוקה עם הקהילות המקומיות כלי מרכזי להבטחת שיתוף פעולה יציב ומגובש בין המדינות. הוא צופה כי התמיכה הגוברת במעמד העובדים האמריקאי תהיה המפתח לניצחון רפובליקני בבחירות הקרובות, תוך חיזוק קשרי הידידות בין ארה"ב לישראל.
במהלך הביקור נפגשנו גם עם ליסה מאיו-דריזו, יועצת פוליטית מובילה, שסיפרה על האתגרים שבניהול קמפיינים לצעירים בנבאדה, ועם דיוויד ברוג, המוביל קו תמיכה דו-מפלגתית בישראל, הרואה פוטנציאל בשימור הקשרים עם הקהילות המקומיות. מפגש זה חתם את מסענו בתובנה כי תמיכת הקהילה היהודית באמריקה זקוקה להתחדשות והתעמקות, המגיעה כעת בזמן של אתגרי זהות וקונפליקט פוליטי.
285