המאבק האמריקני כנגד סין, הוא פחות או יותר, הנושא המאחד היחיד כיום בין המפלגה הרפובליקנית והדמוקרטית. במאמר זה, ננסה להדגים את האופן שבו החברה האמריקנית מגויסת למאבק חזרה בשלטונות הסינית והאופן שבו פועלת סין להינדוס תודעה. אבל, לפני שנצלול לעומקם של דברים, נתחיל עם מכתב פתוח של חבר הקונגרס Mike Gallagher, רפובליקני, שמייצג את גרין-בי, וויסקונסין לעיתון ה- FREEPRESS מיום ה – 2 לנובמבר, 2023.
לקונגרסמן גאלגר רקע עשיר של גאו-אסטרטגיה ושרות צבאי, וכצעיר יחסית (בן 39) מחובר מאוד לשיח המליניאלי הצעיר. הטור שלו שם על השולחן את התשובה לשאלה למה דור ה-Z באמריקה נגד ישראל, בצורה כ"כ מבהילה, בטח ביחס לקהל הכללי בארה"ב, כפי שבא לידי ביטוי בסקר של מכון האריס/הרווארד, עם תמיכה של 51% בחמאס.
את ההסבר לחשיבות הכלי הסיני לעיצוב תודעה הוא מחלק למספר חלקים. החלק הראשון הוא הפופולאריות של המדיום, במיוחד בקרב קהל צעיר, כאשר הפלטפורמה של TikTok, מעבר לצריכת תוכן כחלק מגלילת הפיד, הופכת שער כניסה לצריכת חדשות, על פני מנועי חיפוש אחרים, ככה שלמשל 51% מהנשים בדור ה- Z, משתמשות בו כמכשיר המוביל לצריכת חדשות על פני גוגל.נתוני הפתיחה הללו, על הפופולאריות של הפלטפורמה, "מבטיחה" לבעלים הסינים, שנמצאים במלחמת תודעה מול המערב, את היכולת להנדס את המציאות שהם רוצים שמי שמשתמש באפליקציה יצרוך ויקבל כשטיפת מח.
ד״ר תומר סיימון, שמשמש כמדען הראשי של מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, וששימש בתפקידו הקודם כסמנכ"ל טכנולוגיות לאומיות במיקרוסופט ישראל, ועוד לפני כן היה העתידן ודירקטור בכיר לחדשנות ומחקר אקדמי של חברת אמדוקס , מרבה להתייחס, כחוקר עצמאי, בחשבון הטוויטר שלו, לבעיות הכרוכות וההיבטים השונים של הדרך בה מופעלת TikTok והמלצתו החד משמעית היא להסיר את האפליקציה מהמכשירים לאלתר.
רקע חשוב על האופן שבו פועל הממשל, המחוקקים וחברות אמריקאיות בהקשר לפעילות שאותה הם מזהים כמסוכנת לחברה האמריקאית. בחודש יוני 2022, ברנדן קאר, אחד מהנציבים של המועצה הפדרלית לתקשורת, ה-FCC (רשות הרגולציה על התקשורת האמריקאית), שיתף באמצעות טוויטר מכתב למנכ"ל אפל, טים קוק ולמנכ"ל אלפבית, סונדאר פיצ'אי, שהצביע על דיווחים והתפתחויות אחרות שגרמו ל-TikTok לא לעמוד במדיניות חנות האפליקציות של שתי החברות. זאת ועוד, עפ"י המדווח, קטעי אודיו מעשרות פגישות של בעירי חברת טיק-טוק חשפו לפחות 14 הצהרות של תשעה עובדי TikTok שאמרו שמהנדסי חברת הקבלן ByteDance בסין, יכולים לגשת לנתוני משתמשים לא פומביים בארצות הברית.
לסיום החלק הזה, עפ"י מחקר של INSEAD נטען למעשה כי TikTok, דרך השימוש באלגוריתמיקה מעולה וטכנולוגית AI, מאוד מתקדמת שואפת להיות הגורם המוביל ברצון להשתלט על העולם – מה שנראה שקורה כבר.
אבל לא רק באמריקה חוששים מההשלכות של המפלגה הקומוניסטית הסינית, שמחזיקה את TikTok ככלי פעילות שלה. ככה לדוגמא הסנאט הצרפתי פורס דו"ח אזהרה חמור על ההשפעה "אסטרטגית" שמחזיקה ממשלת סין באמצעות TikTok. בדו"ח בן 183 עמודים, מתואר שם כיצד סין משתמשת באפליקציה בכדי לנהל מלחמות קוגניטיביות בחברות זרות, ולהשפיע על התודעה במערב.
אבל לא רק ממשלות, מדינות בארצות-הברית, סוכנויות ממשלתיות ורשויות מקומיות, דורשות מהעובדים להסיר את האפליקציה והסכנות הקיימות במכשיר, גם חברות דוגמת ענקית התעופה דלתא שהורתה לעובדיה למחוק את האפליקציה מהמכשירים שלהם, חברת אמאזון הבנק האמריקאי וולס-פארגו, ועוד, ואפילו, לא להאמין טיק טוק עושה שימוש בנתונים שאוספת לרגל אחרי עיתונאים של העיתון פורבס.
במאמרם של דורון אלה וטל הניג־הדר תחת השם "לוחמת התודעה הסינית: יישום דוקטרינת 'שלוש הלוחמות' בזירה הבין־לאומית" הם מתייחסים לנושא של המערכה הסינית על התודעה המתבססת, על דוקטרינת "שלוש הלוחמות". הדוקטרינה אושרה ב־2003 על ידי הוועדה הצבאית המרכזית של סין כתפיסה רשמית המשמשת מאז אישורה כמסגרת למבצעי התודעה הסיניים. הדוקטרינה מורכבת משלוש אסטרטגיות המשלימות האחת את השנייה, שמטרתן העיקרית היא להכיל, ובסופו של דבר להביא לנקודת שפל, את רצון יריביה של סין ליזום ולשמר לאורך זמן מאבקים פוליטיים וצבאיים שנוגדים את האינטרסים האסטרטגיים שלה והם:
1. לוחמה פסיכולוגית: מטרתה היא להשפיע על מקבלי החלטות ועל מדיניותם כלפי סין. זאת, תוך הפצת מידע שישבש את תהליך קבלת ההחלטות אצלם ויגרום לערעור יכולתם לפעול נגד סין.
2. לוחמת מידע: מטרתה היא לבצע מניפולציה גלויה וסמויה על תקשורת זרה, תוך השפעה על דעת הקהל בתוך סין ומחוץ לה, וזאת בניסיון לשכנע את הציבור בצדקת האינטרסים של סין ולהניא את יריביה מלנקוט פעולות הנוגדות אינטרסים אלה. במסגרת לוחמה זו נעשה שימוש נרחב ברשתות החדשות, באתרי אינטרנט לא רשמיים ובמדיה חברתית מגוונת, במטרה לעצב תודעה מקומית ובין־לאומית בנוגע לסכסוכים שבהם מעורב צבא סין.
3. לוחמה משפטית: מטרתה היא לעצב את הסביבה המשפטית מחוץ לגבולות סין באופן שיתמוך במטרותיה האסטרטגיות ויצדיק את פעולותיה בזירה האזורית־ האסייתית ובזירה הבין־לאומית. פעילות זו מתבצעת תוך ניצול ערכאות משפטיות מקומיות ובין־לאומיות שהחלטותיהן צפויות לתמוך בעמדת סין, או על ידי ערעור הלגיטימיות שלהן, כאשר קיים חשש או צפי שהן יסתרו את העמדה הסינית. צא וראה, עצם קיומה של האפליקציה הפופלרית, בידיים של הציבור במערב, בהינתנן כל הידוע לנו עד כה, מעבודות מחקר של אקדמיה, ממשלות וחברות מסחריות, מזהיר על הכלי רב העוצמה של "הינדוס" האלגוריתם, באופן שבו ניתן יהיה, להכריע את האויב במערב, אליו כידוע שייכת מדינת ישראל.
במהלך המערכה המתנהלת בעזה, נחשף הקהל הישראלי להפצה הויראלית של חומרי שנאה כנגד ישראל, כפי שמתפזרים בוויראליות ברחבי הרשת החברתית.
הסינים מנהלים מלחמה מתוחכמת וחזית טיק-טוק, המרעילה את הבארות לא רק בהקשר לאמריקה הפרוגרסיבית, והאופן שבו צעירים מחונכים לשנוא את כל מה שמייצגת אמריקה. כעת, המנוף הסיני, פועל בקרב הצעירים באמריקה לשנאה של ישראל כמי "שמדכאת" כאדם הלבן והפריוולגי את האיש החום הפלסטיני, כאשר הדוגמא המופרסמת ביותר הייתה ההפצה של "מכתב לאמריקה", אשר מטרתו העיקרית הינה ניסיון להטיל את אירועי ספטמבר אילבן, על אימפריאליזם אמריקאי, כאשר צעירים אמריקאים כפי שניתן לראות בסרטון המצורף מספרים שהאשמה של בן-לאדן לכך שהפיל את התאומים נעוצה ביחס שלה לישראל ,שינתה את חייהם" עם הפנייה מיידית לצפייה במכתב.
הגירסא המקורית של המכתב משנת 2002, הוסרה ע"י הגארדיאן, לאחר האופן שבו שימשה כחלק ממלחמות התודעה. טיק טוק הודיעה כי היא פועלת להסיר את ההאשטג LETTERֹTOAMERICA#, אבל הנזק כבר נעשה במרחבי המרשתת.
בהנתן העובדה כי דור ה-Z, כאמור, צורך את עיקר המידע החדשותי מהפלטפורמה (כמפורט במכתבו של גליגר) הנתונים, כפי שעולים בניתוח של profgalloway.com, מלמדים על הפער הבלתי נתפס של היכולות להנדס את התודעה של המערב, בפרמטרים השונים.
המערב בכלל, וישראל בפרט, חייבים להבין לעומק את אופן הפעולה הסיני, כפי שבאה לידי ביטוי מתודולגית "שלוש הלוחמות" למאבק במערב, ולהפנים כי הסינים, שכבר מצהירים באמצעות צד ג', על רצון שלהם לקחת חלק אקטיבי בסכסוך שלנו עם לבנון, בשיקום של עזה ביום שאחרי וכו', מקפלת בתוכה את העוקץ שבתוך הפרי, כאשר ישראל כמערב, מוגדרת מטרה לגיטימית לתקיפה סינית. ככה לדוגמא, העיתון ניו יורק טיימס, בכותרת מעניינת, דיווח כי ממשלות רוסיה, סין ואיראן מסייעות באופן פעיל לארגון הטרור חמאס בשדה הקרב האינטרנטי. שלוש המדינות השתמשו בתקשורת הממלכתית שלהם כדי לתמוך בנרטיב של חמאס ולתקוף את ישראל שמגנה על עצמה בעקבות הטבח הנוראי ביותר ביהודים מאז השואה, תוך התמקדות בשימוש ברשתות החברתיות כדי להפנות אנשים נגד מדינת ישראל.
2219