הנשיא סאדאת קידם את רעיון הקמת אתרי תפילה המקודשים לכל הדתות במסגרת חליפת מסרים שעשה באמצעותו של פלוול. עיתון הוושינגטון פוסט מדווח בהרחבה בעיתונו על הטקס בשנת 1979.(1)
"נשיא מצרים אנואר סאדאת מילא את הנדר שנשא אחרי ביקורו ההיסטורי בירושלים לפני שנתיים בדיוק,
התפלל לשלום היום בצל ההר בו נאמר כי משה קיבל את עשרת הדיברות לפני 3,500 שנה. בטקס עשיר בסמליות ושולב עם סממנים להרמוניה דתית, סאדאת הכריז באופן חד משמעי כי: 'המקום הזה יהיה פתוח לעת עתה לחסידי שלוש הדתות ללא מגבלות או פורמליות כלשהן.' בלט בהעדרו בטקס שבהר סיני היה ראש ממשלת ישראל מנחם בגין שהוזמן על ידי סאדאת אך סירב ואמר שיש לו לוח זמנים כבד. העוזרים אמרו כי בגין הרגיש שהטקס צריך להיות יומו של סאדאת וכי נוכחותו תהיה בלתי הולמת. בכנס השתתף ראש הקמפיין של קרטר לבחירות אלפרד אתרטון, שגריר ארה"ב במצרים; הרולד סונדרס, עוזר המזכיר למזרח התיכון, וכשני תריסר אמריקאים אחרים שהוזמנו על ידי שטראוס, חלקם תורמים ידועים למפלגה הדמוקרטית. באירוע השתתפו אישים דתיים מכל קצוות תבל, כולל מוסלמים, אורתודוכסים יוונים, קופטים מצרים, אפיסקופלים, יהודי קהיר, נזירים בודהיסטים ושינטואיסטים מיפן, כאשר כולם התכנסו כדי לחגוג את אירוע.
סאדאת היה צפוי להניח אבן פינה למבנה של 60 מיליון דולר המתוכנן לכלול בתי פולחן לאיסלאם, יהדות ונצרות, אך ככל הנראה מחוסר זמן לגיוס הכספים הדרוש, נדחה חלקו זה של הטקס. בנאומו, סאדאת פנה לעמי העולם בבקשה לקיים את תורת האל ולפעול 'לקידום אחווה וידידות וחיסול הזרקת דם, אלימות ושנאה.' והוסיף 'היום השלום כבר הפך למציאות זוהרת', אמר סאדאת ברמיזה לאמנה בין מצרים לישראל. הוא הוסיף, 'איש אינו יכול להפוך את הכל'."
גם עיתון הניו יורק פוסט כיסה את האירוע מרחיב על המהלכים המדיניים שהיו לפני הטקס שאירח סאדאת. (2)
" הנשיא אנואר אל-סאדאת ממצרים, שהעביר מסר עולמי של שלום ואהבה, הוביל היום טקס תפילה במדבר הנידח למרגלות הר סיני לציון יום השנה השני למסעו לירושלים. זה היה קציר של פירות מדיניות השלום שלו, שהחל באותו ביקור בירושלים. כדי לאפשר זאת, ישראל החזירה את האזור, חלק מהשלב החמישי של נסיגת ישראל מסיני, למצרים בשבוע שעבר, יותר מחודשיים לפני התוכנית בחוזה השלום של שתי המדינות. בשלב הרביעי של הנסיגה, ישראל אמורה להחזיר ביום ראשון אזור מדרום להר סיני….בין פסגות אבן חול וגרניט מחוספסות, התאסף קהל מגוון של כ- 600 אורחים במקום שלדעת חלק מהחוקרים, הוא המקום בו חנו בני ישראל הקדומים, על פי המקרא, בעודם ממתינים למשה שירד מההר עם עשרת הדיברות. בנאומו אמר סאדאת כי: 'מהאתר הקדוש הזה, ובלב מלא אמונה ואהבה, אני פונה לכולכם בפנייה ובמסר לבבי של ברכה. הפנייה היא לכל עמי העולם, כי הם יצפו בתורת אלוהים ובמסורת שליחיו לקידום אחווה וידידות וביטול שפיכת הדם, אלימות ושנאה'. " והוא סיכם, "אני מצהיר שהמקום הזה יהיה פתוח לעת עתה לחסידי שלוש הדתות ללא מגבלות או פורמליות כלשהן."
בשנת 1981, מוצגת לראשונה ההדמיה של מרכזי הדת כפי שהיו אמורים להיבנות על הר סיני. מגזין Plain Truth מרחיב על הפעילות שנעשתה על מנת לקדם את מרכזי התפילה. (3)
"המודל מציג מתחם משולש וחומות בצד ההר, עם מסגד, כנסייה ובית כנסת בשלוש הזוויות – המייצגים את שלוש הדתות הגדולות שמכירות במשה כנביא…האדריכלים הם ד"ר עבדאל חלים רימלי, מוסלמי מצרי; פייר ואגו, מצרפת; ופרופסור אל מנספלד, מישראל. מר סאדאת אמר להם שהוא רוצה להניח את אבן היסוד ב -19 בנובמבר 1981 – יום השנה השלישי למסע השלום ההיסטורי שלו בירושלים. על פי הדיווחים מר סאדאת מתכוון להזמין את האפיפיור יוחנן פאולוס השני ונשיא ארצות הברית, בין היתר, לטקס הנחת אבן היסוד. האדריכלים מעריכים כי השלמת המבנה תארך עד שלוש שנים מיום הנחת אבן הפינה". על חשיבות שראה סאדאת בפרויקט ניתן ללמוד מכך שבכתבה מצוין כי: "כשהוא מדגיש את החשיבות הרבה שמר סאדאת מקנה לפרויקט, הוא דיווח כי הוא מביע את רצונו להיקבר שם עם מותו, וכתב זאת בצוואתו. הקבר יהיה כנראה ליד המסגד. 'יש אל אחד', הסביר מר סאדאת בראיון למגזין "פיפל" באוקטובר האחרון. 'ויש משימה משותפת אחת: עשרת הדיברות, שאלוהים נתן למשה על הר סיני. סיני היא חלק ממדינתי ואני מאוד גאה בזה. מצוות אלה הן הבסיס לכל שלוש הדתות. לכן אבנה. מקדש לכל שלוש הדתות בהר סיני – מתחם אחד הכולל מסגד, כנסייה ובית כנסת.'
עפ"י ההערכות אותם הביא מחבר המאמר, העלות המשוערת של הקמת קומפלקס השלום הדתי עמד על כ- 70 מיליון דולר, כאשר מכיוון שההר מקודש לכל הדתות, בחירתו של הנשיא סאדאת באתר של הר סיני, כסמל לשלום ולאחדות בין אמונות ומדינות, מתאימה בכדי לייצר את המכנה משותף שיכול להיות המקובל על כל שלוש הדתות.
1. William Claiborne, Sadat, Praying at Mt. Sinai, Vows Shrine Will be Open to All Faiths, Washington Post, November 20, 1979. Available at: https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1979/11/20/sadat-praying-at-mt-sinai-vows-shrine-will-be-open-to-all-faiths/8b5448cf-1bcd-4963-b803-b83bda80c9e1/. [Accessed at March, 9, 2021].
2. David K. Shipler, Sadat leads mount Sinai prayer ceremony marking his Jerusalem visit, New York Times, November 20, 1979, Section A, Page 3. Available at: https://www.nytimes.com/1979/11/20/archives/sadat-leads-mount-sinai-prayer-ceremony-marking-his-jerusalem-visit.html. [Accessed at March, 9, 2021].
3. Keith W. Stump, The Amazing Story Behind the MOUNT SINAI WORLD PEACE CENTER, The Plain Truth, March, 1981.P- 5. Available at: https://www.hwalibrary.com/cgi-bin/get/hwa.cgi?action=getmagazine&InfoID=1341055169. [Accessed at March, 9, 2021].
230