תיירות הקודש של ד"ר פלוול

Reading Time: 3 minutes

אחד מהאפיקים הכי משמעותיים בהם פעל ג'רי פלוול להעמיק את הקשר בין הכמרים לקהילה היה במסגרת נסיעות מאורגנים אותם הוא לקח למדינת ישראל, כולל בתקופות של האינתפדה, בהם הייתה אזהרות מסע של הסטייט דיפרמנט לתיירים אמריקנים. פאלוואל האמין בסיור בישראל כמסע שורשים, שנועד להעצמה החשובה כל כך לחיזוק האמוני של הסטודנט באוניברסיטה, לכומר הפעיל בקהילתו או סתם לחברי הקהילה. פלאוול העיד כי מסעו הראשון לישראל היה כבר בשנת 1960 ובתיאור אותו נתן למריל סימון (Simon) על החוויה הדתית של כניסה בפעם הראשונה לי-ם כ:"לתאר את הרגשות שלי תהיה משימה בלתי אפשרית…עפ"י ההשקפה שלי, כל נוצרי חייב לקחת טיול כזה לפחות פעם אחת בחייו. אני מעולם לא לקחתי קבוצה לישראל בלי התחושה שאחרי המסע הזה הם יהפכו לחברים של האנשים והאדמה של ארץ הקודש." (1)

הנסיעות הללו, מתוארות בהרחבה בספרו של טימותי וובר (Weber) "…במקביל לדברים בהם פעל למען מטרות ישראליות, המשיך פלוול לקדם סיורים בישראל למתוך מטרה לבניית בסיס תמיכה פופולרי במדינה היהודית. בשנת 1982, פלוול הביא ארבעים מנהיגים אוונגליסטים מהרוב המוסרי לישראל לסיור היכרות בתקווה שהם יביאו מאוחר יותר את מחוזות הבחירה הגדולים שלהם לישראל. במהלך שנות השמונים והתשעים הוא השתמש בקשריו הכנסייתיים והפוליטיים הרחבים כדי לתת חסות לסיורים רבים אחרים שלו. פלוול אפילו הפך את בניית הקשרים החזקים עם ישראל לחלק חשוב במשימה החינוכית של אוניברסיטת ליברטי שלו בלינצ'בורג, וירג'יניה."

מודעת דוגמא לנסיעה לישראל

המודעה הלקוחה מעיתון הסטודנטים של ליברטי ומציעה בשנת 1980 מסע בן 10 ימים באמצע חודש פברואר בהנחייתו של ג'רי פלוול. המסע כולל גאוגרפיה של פלסטינה כוללת ביקור באתרים ארכיאולוגיים תנ"כיים והיסטוריים בהם ניתן יהיה לבקר באתרים המפורסמים מהברית הישנה ומהברית החדשה. הסיור עבר הר כרמל, מגידו, נצרת, קיסריה, י-ם, באר שבע ועוד ועוד.

הקהילה המקומית בעיר לינצ'ברג, ורג'יניה, עקבה באדיקות אחר הסיורים של ד"ר פלוול, וככה למשל מוקדש השער הקדמי והאחורי של העיתון המקומי Journal Champion of truth לסיור שעשה במהלך 1978. העיתון מתאר כי:  "ערך סיור במהלך בנובמבר בארץ הקודש, מלווה ב -480 נוצרים אמריקאים". כאשר המטרה של הסיור לגרום לכך "שהנוצרים מתבקשים 'להתפלל למען שלום ירושלים.' פאלוול אמר, 'המשך ברכת אלוהים על אמריקה מותנת על ידי היחס האמריקני לישראל… 'זהו חשוב מאוד שאמריקה תגיע הימים המכריעים האלה מאשרים אותה מחדש נאמנות לעם האלוהים. זה חשוב במיוחד שנולד שוב הנוצרים מצייתים לכתבי הקודש מבחינה זו'." במהלך הסיור מקבל אותו מנחם בגין לראיון שמשודר מאוחר יותר לעשרות מליוני נוצרים מאמינים. (2)

הראיון הזה, שהגיע על רקע הסכם השלום, הפך להיות גם מנוף של בגין להודות לפלוול על התמיכה שלו והוא החליט כי: "הוא היה מוכן להקליט שידור לתוכנית הטלוויזיה של פאלוול על הסכם קמפ דיוויד ושמח להוציא אשרות שהייה לאוונגליסטים בישאל, 'מעבר למקובל מכסות שאפשרו בניית קהילות חדשות' ובכך להגדיל את כמות התיירנים שנכנסים על רקע טיולי הדת.(3)

סיור ב -1978 עם מאמינים, קרדיט:  Bruce Braun

מודעה מאוחרת יותר, הלקוחה מעיתון הפונדמנטליסט של אוניברסיטת ליברטי, מ-1985, מזמינה את המשתתפים לקחת חלק בסיור השנתי שיוצא לארץ הקודש בהנהגת ד"ר פלוול.(3)

סיור 1986 לישראל

גם במקרה הזה מדובר במודעה שמזמינה את קוראי העיתון להצטרף לסיור אותו מאורגן ע"י ד"ר פלוול.

עדות נוספת על החשיבות של סיורים לישראל על מובילי דעה, מגיעה בספר השנה של אוניברסיטת ליברטי ב- 1981(3).

להקה מבקרת בישראל

בספר השנה, בפרק העוסק בלהקה הייצוגית, מספר אחד החברים בה על הסיור שעשה יחד עם פלוול לארץ הקודש: "צוות יחסי הציבור שלנו נסע למסע לישראל יחד עם מארחי המסע, הד"ר ג'רי פאלוואל ודון נורמן. 'המסע הפך את התנ"ך לחי' מציין אחד מחברי הלהקה: 'כעת אני יכול לראות את המקומות עליהם קראתי בתנ"ך' הוא מסכם."


1. Merrill Simon, Jerry Falwell and the Jews, Jonathan David Publishers, 1984. (p.p 60-61).

2.Timothy P. Weber,On the road to Armageddon: how evangelicals became Israel's best friend, Baker Academic, Ada, MI, 2005. P-219.

3.The Journal Champion Volume 1, Issue 16, (1978). P-1.Available at: https://digitalcommons.liberty.edu/paper_78_80/23,   [Accessed at November, 9, 2020].

4.Colin Shindler, Likud and the Christian Dispensationalists: A Symbiotic Relationship, Israel Studies, Vol. 5, No. 1, The Americanization of Israel (Spring, 2000), P- 153.

 "The Fundamentalist Journal Volume 4, Number 10" (1985). 1985. Paper 9, Page 13. Available at: https://digitalcommons.liberty.edu/fun_85/9/?utm_source=digitalcommons.liberty.edu%2Ffun_85%2F9&utm_medium=PDF&utm_campaign=PDFCoverPages , [Accessed at November, 9, 2020].

5. Liberty University 1980-81 Yearbook,P-137.  Available at: https://issuu.com/luyearbook/docs/lu_1981?fbclid=IwAR1HCevxXu2Sphe-A5n9lWf88DJfj83CzsG0tuchsUmz7_Cl38bWBI8ySXE,   [Accessed at November, 9, 2020].

148

אודות קובי ברדה

ד"ר קובי ברדה הוא מומחה להיסטוריה פוליטית אמריקאית וליחסים בינלאומיים, וחוקר בכיר בחממת חיפה לחקר דתות של אוניברסיטת חיפה, ובעל הפודקאסט "אמריקה בייבי".