נוצרים אוונגליסטים נפגשו בוושינגטון כדי לפתח אסטרטגיה פוליטית לשנות השמונים

Reading Time: 2 minutes

בסופ"ש שמיד לאחר השבעת הנשיא רייגן, כוננה האספה האסטרטגית של מנהיגי השדולה האוונגליסטית בכדי לגבש אסטרטגיה ומדיניות המיועדת לתקופת הממשל החדש שנישא על כנפי המאמינים אל הבית הלבן. מרג'ורי הייאר (Hyer), מדווחת עבור הוושינטון פוסט:

בסימן "ניצחון לאלוהים ", התכנסו השבוע כ -2,500 מנהיגים נוצריים אוונגליסטים כדי לשבח את אלוהים ולפתח אסטרטגיה עתידית להחזרת האמונה של האומה לאלוהים. האסיפה בת חמשת הימים, שהתקיימה במלון שרתון שבוושינגטון, איגדה את האיגוד הלאומי לאוונגליסטים ואת איגוד השדרים הדתיים הלאומיים, שתי קבוצות מהמנהיגים המשפיעים ביותר על התנועה הדתית, הכוללת עפ"י ההערכות כ- 40 מיליון עד 50 מיליון אמריקאים ש-"נולדו מחדש". דובר אחר דובר תיארו את שנות השמונים כ-"עשור האוונגליסטים", כזמנם של השמרנים באופן כללי, ובמיוחד עבור העוסקים בחזרה למוסר המסורתי.

"הענקית הישנה  המשתרעת בכל רחבי אמריקה מתחילה להעיר את עצמה", אמר הכומר ד. ג'יימס קנדי (Kennedy) ​​מקורל רידג', שפלורידה." המאמינים באל חי חיים מתחילים לתבוע את זכויותיהם הרוחניות ", אמר קנדי, שכנסייתו היה המועדף על הנשיא לשעבר ריצ'רד ניקסון כשביקר בבית הלבן בפלורידה.

"שנות ה -80 זה העשור בו המדינה הולכת להיוולד מחדש" אמר הכומר ג'רי פאלוול, מייסד הרוב המוסרי וכומר הכנסייה הבפטיסטית החופשית בת 18,000 חברים בלינצ'בורג, וושינגטון.

גם האוונגליסט בילי גרהאם, שהשדרנים הדתיים שזכו לכבודם בהיכלו להיכל התהילה שלהם, היה אופטימי גם הוא, אך הבחין בזהירות ש-"זהו תפקידו של האל". מעורבותם של אוונגליסטים – או כפי שפאלוול מעדיף לקרוא להם –  נוצרים אמוניים – בפואטיקה הייתה אחד הנושאים במאות הנאומים, הסדנאות והדיונים. שולחן עגול דתי, אחת ממספר הקבוצות של מה שמכונה הימין הנוצרי החדש, ערכו מרתון  בן חמש שעות כדי להעריך את תפקידם בעבר ובעתיד.

ד"ר מילדרד ג'פרסון (Jefferson) , מבולטי הפעילים כנגד הפלות, הכריז כי הבחירות בנובמבר היו "ניצחון לאמונה וניצחון לאלוהים".

אחת מנקודות השיא של המפגש הקשורות לישראל היתה הזמנתו של הרב האורתודוקסי, אברהם הכט (Hecht), לבוש כיפה שחורה, אמר לקבוצה  כי החילוניות במדינה זו היא המקבילה המסוכנת ל"דת המאורגנת "של הקומוניזם בברית המועצות וסין ופשיזם בחלקים מסוימים של אמריקה הלטינית .הרב אנו אמר כי "אנו מייצגים את רוב העם האמריקני ירא יראת שמים, המשלם מיסים של המדינה הגדולה בעולם." "אלוהים ברך את אמריקה!". בעקבות המחלוקת שהתעורר, כאשר מנהיג אוונגליסטי אמר ש-"אלוהים לא שומע את תפילותיהם של היהודים",היה נראה שאוונגליסטים  יצאו מגדרם כדי לתקן את היחסים עם הקהילה היהודית. "אני פונדמנטליסט [נוצרי]," אמר פאלוול, "אבל אני מאמין באמריקה פלורליסטית. המדינה הזו שייכת לעבר האמריקנים העבריים, האמריקאים המורמונים, אמריקאים שחורים, אמריקנים לבנים."

מוקדם יותר במסיבת עיתונאים הוקיע פאלוול את האנטישמיות ואמר "לכל מנהיג דתי יש את החובה מאלוהים להטיף ולהתפלל ולעבוד עד הסוף שאנחנו שמים סוף לשנאת קבוצות כמו הנאצים והקו קלוקס קלאן." פלוולים אמרו כי "הנוצרים המאמינים בתנ"ך הם מאוד פרו-ישראלים ופרו -יהודים כי אנו מאמינים בתנ"ך". הוא אמר כי פונדמנטליסטים הם "החברים הכי טובים שיש ליהודים"

פאלוול אמר כי האנטישמיות הולכת וגוברת בארצות הברית והוסיפה שחלקה "הוא פגיעה עלינו [נוצרים אוונגליסטים / פונדמנטליסטים]. הם רואים את רייגן והם רואים אותנו. הם רואים את זה והם חושבים שאמריקה הולכת הופכים להיות פרו-ישראלית".

במסיבת העיתונאים שלו אמר מטיף הרדיו שהוא מקפיד על הפרדה קפדנית של הכנסייה והמדינה. "מעולם לא עטפתי את הצלב בדגל," אמר.

Marjorie Hyer, Evangelical Christians Meet to Develop Strategy for 1980s, January 30, 1981.

https://www.washingtonpost.com/archive/local/1981/01/30/evangelical-christians-meet-to-develop-strategy-for-1980s/3ee92602-35a7-413a-ae2a-bb786fb3b396/

173

אודות קובי ברדה

ד"ר קובי ברדה הוא מומחה להיסטוריה פוליטית אמריקאית וליחסים בינלאומיים, וחוקר בכיר בחממת חיפה לחקר דתות של אוניברסיטת חיפה, ובעל הפודקאסט "אמריקה בייבי".